Renate van Klaveren - http://www.spiegelpraktijken.nl en http://www.natuurlijkvrijonderwijs-go.nl

Mijn naam is Renate van Klaveren.

 Van Thuisvoelen in je huis  naar Thuisvoelen in jezelf

Van Interieurarchitect naar Interieurarchitect
Ik ben een creatieve en intuïtieve persoon 
met een krachtig levensmotto die mij denk ik wel duid.

"als je de moed toont je weg te gaan, toont de weg zich aan jou"

Kennismaken

Inmiddels een halve eeuw op reis op aarde, in dit leven. Waar ik lang als interieurarchitect werkzaam ben geweest en mij inmiddels heb toegelegd op het vak als spiegelend coach. En dat niet alleen. Het moederschap, zeven jaar geleden mocht ik de trotse moeder worden van een prachtige zoon, zorgde er uiteindelijk voor dat ik dit jaar de schuurdeuren heb mogen openen van mijn Natuurlijke Vrije Leertuin. Basis onderwijs waar kinderen buiten leren, bewegend leren en vrij zijn. Hieronder een deel van mijn reis toegelicht.  

Wat zijn mijn ervaringen

NatuurlijkVrijOnderwijs-GO
Klavereninterieur  Cursusinterieurtekenen  3dinteriorsketching  

NatuurlijkVrijOnderwijs NVO-GO 

Ik ben oprichter van een prachtige B3 school op Goeree-Overflakkee NVO-GO met de bijbehorende coöperatie community Saemen Thuus. Wij ontwikkelen activiteiten die verbindend werken voor onze leertuin, zoals we de school noemen, maar die ook de samenwerking met het eiland en zijn bewoners stimuleert. 

Veel van mijn aandacht gaat naar dit initiatief waarbinnen ik een overzichtsrol blijf vervullen. De holistische leef- en denkwijze is uitgangpunt op de leertuin, maar ook in mijn werk voor spiegelpraktijken. Een mooie combinatie dus. 

 
Alle informatie is te vinden op de website natuurlijkvrijonderwijs-go.nl


Renate van Klaveren - natuurlijk vrij onderwijs Goeree-Overflakkee - NVO-GO
Renate van KLaveren - Spiegelpraktijken en NVO-GO

Klaveren Interieur

Het opzetten van Spiegelpraktijken ging niet zomaar. Daar ging een half leven aan ervaringen aan vooraf. Met Van Klaveren interieurarchitectuur richtte ik 18 jaar lang huizen in, op papier of in een complete afronding. Ik ontwierp en bestelde de keuken en de badkamer en zorgde dat een vakkundig team de klus klaarde. Maar het levenspad loopt grillig en zorgde ervoor dat ik ben toe gegroeid naar het inspireren en begeleiden van de verzorging van ons eigen huis, ons lichaam. Je kunt je woning nog zo mooi maken, maar als je je niet thuisvoelt in jezelf - in het huis waarin je permanent woont - voel je je nergens thuis.

Hoe grillig dat levenspad liep lees je o.a. als je op de foto klikt, gemaakt voor het artikel in , toenmalig, het AD door @shody careman.

Ik was al die jaren vindbaar met de website: klavereninterieur.nl 
Deze heb ik laten vervallen. Ik kies ervoor geen interieuropdrachten meer aan te nemen. Wel teken ik nog. Daarover vertel ik hieronder meer! 

Cursus Interieurtekenen

Ruim 10 jaar lang gaf ik de door mij ontwikkelde tekencursus aan keukenzaken of aan interieur gerelateerde branches. 3D tekenen met de hand. Alle werk en tekeningen zijn nog terug te vinden op de gelijknamige FB pagina cursusinterieurtekenen
Interesse in een cursus? Mail mij!

cursusinterieurtekenen - 3dinteriorsketching - klavereninterieur - http://www.spiegelpraktijken.nl
Renate van Klaveren - 3dinteriorsketching - cursusinterieurtekenen - klavereninterieur - http://www.spiegelpraktijken.nl

3dinteriorsketching

Tekeningen op bestelling maak ik nog steeds. Veel oude relaties weten mij nog te vinden. Voor meer inspiratie en voorbeelden kijk je op instagram bij 3dinteriorsketching
Interesse in een tekening? Mail mij!

Mijn ervaringen met 

BODY MIND SOUL

Lichaamsbewustzijn Body Je lichaam als een boom zo sterk

Body - mijn ervaringen

Oei, wat ben ik hard gevallen! Letterlijk & figuurlijk. Op mijn schouder en zo hup een frozen shoulder in met direct een Burn-out erbij. Nooit willen luisteren naar mijn lichaam. Teveel bezig geweest met mijn ego, mijn leven als zelfstandig interieurarchitect. "Ik leef om te werken", straalde ik met plezier uit. Eerlijk waar, prachtige projecten mogen uitvoeren, veel gereisd en écht geleefd.

Maar er was een ander pad voor mij bedacht. Toen ik 42 was ben ik dus letterlijk hard gevallen! Mijn rechter schouder, mijn tekenarm, is volledig vast komen te zitten. De arts constateerde een frozen shoulder en voorspelde een 2 jaar durend traject van herstel. Batterij op door de Burn-out. Game over.
Mijn geplande vertrek naar Istanbul, om daar een 2e zaak op te zetten, kon ik vergeten. Ik kon mijn werk niet meer uitvoeren en was mijn identiteit volledig kwijt. En had ik mijn Body horen fluisteren? Roepen? Gillen?

Maar nu moest ik wel luisteren.  Als verrassing raakte ik in dat eerste jaar zwanger en werd ik op mijn 43ste mama van een gezonde boy. En nog steeds in de oude Mindset dacht ik  "Zo, die 2 jaar zitten er op, nu kan ik weer vlammen". Haha, dat had ik mooi mis. Steeds als ik het tempo weer opschroefde ging mijn Body roepen.

Ik heb in een transitie gezeten naar een bewuster leven en ik zeg eerlijk dat dat niet gemakkelijk is geweest. Een osteopaat die ik bezocht, nadat frozen shoulder nummer 2 zich aandiende, verwoorde het zo:
"Ik heb goed nieuws en minder goed nieuws voor je. Wat je nu hebt gaat weer over, maar pijn blijf jij altijd houden".
 

En zo ontdekte ik dat ik hooggevoelig ben en het talent in mij heb om mijn lichaam te horen fluisteren. Pijn in mijn rug, mijn teen, last van aambeien, je kunt het zo gek niet bedenken. En het gaat over loslaten, vertrouwen hebben, verleden verwerken en rust nemen. En ook ik sta nog wel eens voor raadsels, maar door bewust te gaan luisteren naar wat mijn lichaam of de spiegels mij vertellen kan ik verder groeien.

Ik ben verheugd mijn kennis en mijn ervaring te mogen delen met anderen met wie ik een stukje mee mag lopen op hun pad. Ik gebruik hierbij de kracht van mijn HSP-kwaliteiten om mensen snel te 'zien'.
Met wie mag ik een stukje meewandelen?
Met jou misschien?

Bekijk ook de 5 filmpjes op YouTube waarin ik in 5 stappen het lichaamsbewustzijn toelicht en je inspireer!

Je Mind

Mind - mijn ervaringen

"als je de moed toont je weg te gaan, toont de weg zich aan jou" - Mijn levensspreuk. 

Ik heb het altijd in mij gehad om vrij te denken. Om kansen te zien en mijn 'eigenwijze' weg te volgen. Aangedreven door overlevingskracht en bewijsdrang en een enorme zin om te leven. Doordat ik al vroeg afscheid heb moeten nemen van mijn ouders wakkerde dat mijn overlevingsdrang nog extra aan. En ergens was dat ook een Blessing, want ongehinderd door schuldgevoel, controle of conditionering kon ik in vrijheid mijzelf verder ontdekken. 

Onbewust paste ik de Law of Attraction* toe en met hard werken en passie heb ik als interieurarchitect mooie projecten mogen uitvoeren en heb ik altijd goed voor mijzelf kunnen zorgen. Onderweg mooie boeken gelezen van inspirerende mensen (zie ook mijn boekenlijst) en als beelddenker heb ik mijn route en groei altijd gevisualiseerd door het maken van kleine tekeningen. Ik zag mijzelf huizen inrichten, les geven en voor grote groepen staan. Ik zag de zon en het water en veel vrijheid. 

Anderen zagen in mij iemand die als een kip zonder kop weer eens ergens in dook. Die zonder zekerheid door het leven ging en niet in een hokje te plaatsen was.

Wat zie jij in jezelf? Welke verlangens drijven jou? 

*Law of attraction: Kort gezegd, door jouw mind positief te houden en je dromen te visualiseren of ze al plaatsvinden, door dankbaar te zijn alsof ze al zijn uitgevoerd en door de eerste stap te zetten nog voordat je er klaar voor bent, zal dat wat je wenst naar jou toe komen. Denk je negatief, heb je geen dromen en mopper je op alles wat niet lukt, dan is dat precies wat er zal gebeuren. Niets.

Je Soul

Soul - mijn ervaringen

Geboren in Rotterdam in een redelijk traditioneel arbeidersgezin. Papa op de bus - mama thuis. Vanuit een Katholieke basis en met een berg aan normen & waarden.

Mijn drive om de wereld te ontdekken was ook een drive om de wereld anders te zien. De vier muren van ons huis waren mij te benauwd en ik droomde over andere werelden en culturen.

Ik ontdekte dat sommige mensen in een heel klein kader leven terwijl anderen duidelijk al meer ervaring en levenswijsheid in zich droegen. En toen bleek het idee van 'meerdere levens' al gewoon 'te bestaan' en aan te sluiten bij mijn oergevoel van reïncarnatie. Mijn naam Renate betekend notabene 'wedergeboren'.

Er kwamen leermeesters op mijn pad en ik was gedreven meer te leren en te groeien. Ik heb de lessen gezien in schijnbaar toevallige ontmoetingen en ik heb het heus goed op mijn bordje gekregen. Maar het hoort allemaal bij je zielenreis. Ik had de keuze om te verdrinken in verdriet of angst, maar ik heb gekozen voor positiviteit, groei en liefde. Hoewel dat laatste ook voor mij een lange zoektocht is geweest. 

Inmiddels ben ik verheugd om mijn kennis en mijn gevoel te mogen delen. Zelfs met jonge kinderen op de recent door mij ontwikkelde particuliere basisschool. Ik kan mijn kwaliteiten inzetten om de wereld een stukje mooier te maken. En wie wil dat nou niet!