Lichaamsbewustzijn

Thuisvoelen in je huis met je kichaam als het huis waar je inmag wonen
Je lichaam is als een boom zo sterk
de 3-eenheid Body Mind Soul zorgen samen voor het lichaam en jouw welbevinden

Wat is nou precies lichaamsbewustzijn?

Ons bewust zijn dat ons lichaam ons deze reis hier op aarde onderdak bied. Ons lichaam is ons huis. En in dat huis willen wij ons thuisvoelen nietwaar?

Onze Mind & onze Soul kunnen alleen samen met ons lichaam - onze Body - deze reis maken. Ze hebben elkaar nodig. JIJ hebt ze alle 3 nodig om ten volle te kunnen leven. En je lichaam vervult hierin een essentiële rol. 
Ben jij je dit bewust? 

En waarom is dat dan zo belangrijk voor mij?

Ons lichaam staat in verbinding met onze Mind & Soul. En kan jou dus heel waardevolle boodschappen overbrengen. Vaak zijn we alleen geneigd te luisteren naar onze Mind. Naar onze Soul luisteren vinden we al lastig dus laat staan dat we ook nog naar ons lichaam gaan luisteren!

Ons lichaam nemen we voor lief. Dat hoort het gewoon te doen, naar ons te luisteren. En als het even onze grote stappen niet kan bijbenen en eigenlijk wat rust nodig heeft, of zich even moet opladen? Wat doen we dan?

Mopperen, vloeken, er pillen in gooien of het gewoon negeren. Want het komt ons nóóit uit!

En welke boodschappen heeft het ons dan te vertellen?

Ga even met mij mee in de volgende gedachte. JIJ bent op de aarde gekomen als perfecte kleine baby. Onschuldig en vol leven. En in jouw rugzak heb je meegebracht jouw Soul met jouw 'levenservaringen' en jouw Mind met jouw unieke talent. En je verblijft in jouw Body, die eerst nog wat moet groeien, maar met dit pakket moet je het gaan doen. 

Dat is in ieder geval mijn uitgangspunt. En gaande weg groei je. Letterlijk en figuurlijk. Je volgt jouw pad en soms weet je niet zo goed welke route te nemen. Je dwaalt er eens vanaf , maar als je open staat voor de wijsheid in jouzelf kom je vanzelf weer terug.   

En die wijsheid zit dus óók in jouw lichaam. Jouw body spiegelt. Als het eigenlijk beter is om even een pauze te nemen, je hersenen draaien overuren, dan kan je lichaam ingrijpen. Je krijgt hoofdpijn, buikpijn of iets anders waardoor je - als je luistert - even je rust zult pakken. Net zo lang tot alles weer in balans is en het volledige pakket (de 3-eenheid) weer verder kan. 

Maar wij mensen zijn geneigd eerst het negatieve te zien. Er gebeurd iets onverwachts en we schieten meteen in paniek. Waarom nu weer? Waarom ik? Zal je net zien, nu ik het zo druk heb! Maar ik moet nog zoveel doen!

Het komt nooit uit...........

Hoe kunnen we dat dan aanpakken?

Ga weer even met mij mee in mijn gedachten.
Als we nu eens niet zo wantrouwend zouden zijn, maar vanuit positiviteit denken. 

Als ons lichaam nu eens het goede met ons voor heeft? Ons lichaam....dat ben JIJ!


Zie het als je beste vriend. Van je beste vriend weet je tenslotte dat hij voor je door het vuur gaat. Vanuit die gedachte bekijken we je hoofdpijn, buikpijn of andere plotselinge kwaal opnieuw......
Neem gas terug, want je beste vriend raad het je aan. Kom even op adem. Ga even rusten om de hoofdpijn te laten zakken. Plof even op de bank en doe een avond niets om de buik rust te geven. MAAK daar tijd voor want JIJ bent belangrijk! Jouw beste vriend is voor jou belangrijk!

Makkelijk gezegd zeg, dat gaat zomaar niet!

Dat was vast het eerste wat je dacht. 
Maar weer ga ik je vragen even mee te gaan in mijn gedachten.
Want als die beste vriend nou werkelijk het beste met jou voorheeft en jij hebt werkelijk het beste voor met jouw vriend.......

Dan pakken we die rust omdat jij jouzelf en jouw vriend op dat moment op nummer 1 zet!
En denk dan eens na over 'de beloning' die volgt. 

Je zult, en dat zeg ik zonder twijfel, achteraf merken dat het je goed gedaan heeft. Want nu is je Mind ineens weer scherp en vind je de oplossing voor het probleem, of de creativiteit in een oplossing. Nu opeens is je gevoel - je Soul - weer wat tot rust gekomen en zie je je pad weer voor je. Je weet weer wat je te doen staat. 
Ga er altijd van uit dat de 3-eenheid elkaar versterkt en aanvult met als hoogste doel: 

JIJ 

Klinkt dit voor jou juist al wat bekender in de oren?

Ben je al wat bewuster op dit gebied?
Dan ga ik graag een stapje verder met je!

Ga maar weer eens mee in mijn gedachten.
Denk je niet dat het soort kwaal of ziekte die je krijgt ook een specifieke boodschap aan je meegeeft? Een plotselinge oorontsteking bijvoorbeeld zou jou zomaar kunnen vertellen dat je iets beter naar jezelf mag gaan luisteren. Het hoeft dus niet alleen te betekenen dat je je rust pakt, het geeft je ook nog aan wat er aan scheelt. Eigenlijk spiegelt je lichaam dat wat er in je Mind of Soul eventjes misgaat of waar een verbeterpunt zit. Hieronder licht ik de 3 soorten spiegels toe die ik in mijn werk gebruik.

Omdenk spiegel

Het kan geen kwaad om de omdenk spiegel wat vaker toe te passen. Bij jezelf of als spiegel naar een ander toe.
Ook dit licht ik graag toe met een voorbeeld.

Het bedrijf waar je al 25 jaar werkt gaat reorganiseren en hoewel je bij een eerdere ronde de dans ontsprongen bent, ben je nu écht aan de beurt en ga je je baan verliezen. Je bent het hoofd van het gezin en je hebt net een nieuw huis gekocht. Vorig jaar trokken jullie erin na lang wikken en wegen. De kinderen gaan straks studeren en......"Verdomme zeg, ik vind nooit een nieuwe baan als vijftiger. Net nu de kinderen gaan studeren. Straks moeten we hun spaargeld gaan aanspreken, want anders verliezen we ook nog het huis. Zie je wel, ik zei nog zo dat we niet voor dat grotere duurdere huis hadden moeten gaan. Waarom overkomt ons dit nu weer".

Gesproken vanuit de omdenk spiegel zeg ik :
"Wat een geluk dat je zo lang bij één bedrijf hebt kunnen werken, dat is niet meer zo gemakkelijk in deze tijd. De kinderen zijn groot geworden en dat hebben jullie toch maar even goed voor elkaar gekregen. Gelukkig ben je al verhuisd en zitten jullie er goed bij. Het bedrijf stelt een afvloeiingsregeling voor en dat geeft mooi de tijd om je nu eens echt te verdiepen in wat je wilt. Wat een prachtige kans om na al die jaren met een zekere zekerheid voor het gezin te hebben gezorgd nu eens echt te kunnen gaan uitzoeken wat jij zelf wilt. Waar je blij van wordt. Juist als vijftiger weet je steeds beter wat je talent is en hoe dit in kunt zetten. Wat een mooie kans en pak deze kans met beide handen aan. Het wordt jou gegund!" 

Wat denk je dat jouw kansen zijn op de arbeidsmarkt als je de eerste gedachtegang hanteert? Hoe zou jouw energie en negativiteit over kunnen komen bij een eerste gesprek? Jouw wanhoop en kwaadheid straal je uit. En als je al een bedrijf vind denk je dat je vanuit die houding het geluk gaat vinden? Of zou je krijgen wat je uitstraalt? En wat zou dit doen met jouw lichaam. Sla je de boosheid op, haat en diepe teleurstelling zijn grote boosdoeners voor ons lijf. Het zet zich gemakkelijk om in lichamelijk ongemak.

En hoe denk je dat dat is als je spreekt vanuit de omdenk spiegel? Hoe krachtig en energiek zou je over kunnen komen op een potentiële nieuwe baas bij een nieuw bedrijf? En stel je eens voor hoe je op je plek terecht kunt komen met positieve energie. Hoe heerlijk zou je je voelen! Hoe lekker in je vel zou je zitten!

Spiegel voorhouden

"Ik at een broodje in de middag en bij het openen van mijn mond 'krak' hoorde ik mijn kaken kraken. Plots zat de boel vast. Verder eten bleek niet meer mogelijk, ik kreeg mijn kiezen niet meer op elkaar. 'Whoh' wat een pijn. In blinde paniek had ik het nummer van de huisarts al opgezocht en net toen ik wilde bellen realiseerde ik mij dat het nou net die ene middag in de week was dat hij geen spreekuur had. Op dat moment kwam het besef van lichaamsbewustzijn bij mij terug. Mijn kaken zaten vast. Welke spiegel werd mij voorgehouden? Wat wilde mijn lichaam mij vertellen? Wat wilde ik zelf misschien vertellen, maar lukte mij niet? Wat zou ik nu echt eens moeten gaan vertellen en aan wie?

En inderdaad had ik die ochtend een mail gehad van een zakenrelatie waar ik al jaren een moeizame relatie mee heb. Steeds weer benaderd ze mij om wat werk voor haar te doen, maar elke keer zit er een addertje onder het gras. Ik krijg uiteindelijk te weinig betaald, het blijkt altijd meer werk dan gedacht en vaak is de energie rondom haar zo negatief dat ik altijd versleten en opgebrand thuis kom.
Op dat moment besefte ik mij dat mijn Body mij aangaf dat nieuw werk voor haar wederom een uitputtingsslag zou worden voor mij. En nu restte mij nog één taak....haar dit zeggen. Mijn hart uitspreken. Ik heb alle moed bij elkaar geraapt en voor mijzelf gekozen. De volgende ochtend kon ik weer gewoon een boterham eten en wát voelde ik mij bevrijd. En omdat de drie-eenheid nooit los te zien is; mijn Soul was gegroeid want ik had voor mijzelf gekozen en mijn Mind voelde zich sterk, want voor een volgende keer wist ik dat ik dit aankon."

In dit voorbeeld was het mijn lichaam die mij een spiegel voorhield, maar vaak zijn het ook vrienden of volslagen vreemden die dat doen. Die opeens iets zeggen wat je aan het denken zet. Wat mooi als je deze signalen kunt gaan herkennen.

In de spiegel kijken

Dit is misschien nog wel de moeilijkste spiegel van alle 3. Bij deze spiegel vraag ik je te kijken naar jezelf. Niet letterlijk naar de pukkel op je neus of naar je haar wat vandaag niet zo leuk zit als anders......nee, naar jouw acties, naar jouw handelen, naar jouw aandeel in de ergernis of in het feit dat je je lichamelijk niet goed voelt. Jouw aandeel in het ziek zijn en de pijn die je ervaart.
Niet als verwijt, maar als eye-opener.

Want oooh wat wijzen we graag naar een ander in plaats van naar onszelf. Dus er is wel wat moed nodig om jezelf eens onder de loep te nemen!
Maar wat geeft het lucht en ruimte als je dat aandurft.

Ben je klaar voor een grotere aanpak?

Vanuit 't Trainingscentrum bied ik een 5 delige cursus. Voel je weer helemaal thuis in jouw Huis na deze training. Lees meer op de speciale pagina op deze site.  

thuisvoelen in je huis met je lichaam als het huis waar je in mag wonen deze reis